A rendszer a célok helyett

In Célok, Gondolkodásmód, Szokásaink
Görgess lejjebb

Magam is számos alkalommal tűztem ki célokat, amelyeket aztán később vagy elértem, vagy nem. Lényegében követtem azt az általános igazságot, hogy tűzzünk ki magunk elé pontosan megfogalmazott és elérhető célokat. Hogy mennyiszer sikerült elérnem a célt? Sokkal több esetben vallottam kudarcot abban, mint értem el sikert, és ezekben az esetekben hajlamos voltam önmagamat ostorozni, elkönyvelni magam olyannak, akiben nincsen meg a megfelelő kitartás, nem tud elérni eredményeket hosszú távon.

Aztán idővel, úgy határoztam hogy ezt mégsem vagyok hajlandó elfogadni, így elkezdtem kutatni azt, mi okozza a sikertelenségem okát, amelyek kapcsán végül rájöttem, mikor sikeres voltam, akkor nem sokkal inkább egy rendszert követtem, mintsem a cél lebegett volna előttem.

A célok eredmények. A rendszerek a folyamatok, amelyek a célhoz vezetnek. Nagy eséllyel a cél egy olyan eredmény, amelyet nem csak mi fogalmaztunk meg magunknak, hanem azok másoknak is hasonló célok. A cél elérése nem egy olyan esemény, amit ma kitűzünk aztán valamikor a jövőben az egyszer csak teljesülni fog. Azok a személyek, akik nagyszerű eredményeket értek el, milliárdossá váltak egy-egy üzlettel, sikereket értek el egy-egy területen, biztosan nem úgy tették azt, hogy egyik nap kitaláltak valamit, majd pár évvel később ez a semmiből valóra vált. Ezeket hívjuk inkább álmoknak. Akár csak megnyerni egy versenyt nem csak annak a célja, aki végül megnyeri azt, hanem nagy eséllyel a versenyen indulók többségének is, mégis talán az lesz a nyertes, aki a felkészülés során a legtöbb időt szánt arra, hogy az apró részleteket élesítse, a rendszert tökéletesítse.

Edzőként lehet a célunk hogy bajnokságot nyerjünk, de önmagában ettől nem leszünk sikeresek. Ha minden egyes edzésen arra törekszünk, hogy folyamatosan fejlődjünk, jobban csináljunk feladatokat, tökéletesítsük az apró részleteket, akkor azzal részese lettünk egy folyamatnak. Ezek a folyamatok azok, amelyek hatására eredményt tudunk elérni, de önmagában a folyamatra való koncentrálás is elegendő anélkül, hogy közvetlen a célt és eredményt hajszolnánk.

A célok tehát inkább abban segítenek bennünket, hogy az irányzékot megadjuk nekünk, majd a rendszerrel folyamatosan állítva az apró részleteket, végül elérjük azt. Ha nem sikerül megszabadulni egy rossz szokástól, akkor nem a céllal van a gond, hanem a rendszeren kell még állítanunk valamit, arra kell jobban koncentrálnunk.

Minden rendszer, minden folyamat apró kis lépésekből illetve részekből áll össze, és ezek az apró részek amelyek végül összeállnak egy egységgé, meghatározva az eredményt. Célunk az, hogy ezeket az apró kis részeket javítgassuk. Minden egyes kis fejlesztés vagy javítás hatványozottan képes megjelenni később. Pontosan így kell eljártnunk akkor is, mikor a kitűzött célt tekintjük, megjelölve az irányt, majd ezt az utat kell szétszednünk arpó kis részekre, majd azokat ismételgetni kitartóan, minden egyes nap. Ezek lesznek végül a szokásaink, amelyek meghatározzák viselkedésünket is. Minél többet hajtjuk végre ezeket a cselekedeteket annál inkább válik majd az automatikussá, így részünké is.

Mivel apró kis részletekben érdemes gondolkodni, így annak hatása is időbe telik illetve bizonyos erőfeszítést és akaraterőt is igényel. Eleinte vélhetően alig látunk majd fejlődést, de ezt természetes is, hiszen túl közelről nézzük azt. Amint képesek vagyunk türelemmel lenni magunkkal szemben, amikor kicsit messzebbről tekinteni a rendszerre, akkor idővel, a sok kis apró fejlődéssel és győzelemmel az eredmény magáért fog beszélni. A munkát közelről végezzük és elemezzük, a hatását pedig messziről értékeljük.

Submit a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × egy =