Az olvasás fontossága

In Tanulás

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Görgess lejjebb

Az adott személy sikerességét nagyban meghatározza az, hogy mennyit olvas. Új tudás megszerzése az olvasás által egy kulcs tényező az emberi fejlődéssel kapcsolatosan, így érdemes sokat olvasni és sok időt azzal tölteni, hogy önmagunkat fejlesszük általa.

A tanulás nem ér véget az iskola befejezésével, tovább kell fejlődnünk és tanulnunk, mégis nagyon sokan érzik azt, hogy egy diplomamegszerzése után ők már készen állnak az életre életünk végéig. A tudásunk ad alapot a cselekedeteinknek, így ha időt szánunk a tanulásra azzal folyamatosan fejlesztjük magunkat. A könyvek egy példája annak, ezt hogyan tehetjük meg.

Ahhoz hogy az olvasásban jó eredményeket érjünk el, hogy meglehetősen sok könyvet tudjunk elolvasni egy évben (habár nem a számszerűség a lényeg), ahhoz bizonyos szokásokat kell kialakítani illetve a meglévő szokásainkon is változtatni szükséges.

Nagyon fontos az olvasás során olyan téma kiválasztása, amely érdekel minket. Unalmas könyvek olvasása az olajfestésről vagy a rock történetéről, főként ha a téma egyáltalán nem érdekel bennünket, egy megfeszített utazás lesz, ahol legkevésbé az olvasást fogjuk élvezni.

Hogy miért is fontos az érdekes téma?

Az olvasásnak olyan tevékenységekkel kell versenyeznie, mint a TV nézés, Facebook üzenetek böngészése illetve egyéb olyan tevékenységek, amelyek során az agyunkban élő kis majmok arra sarkalnak bennünket, hogy élvezzük ki a mostot a legjobban, és még véletlenül se csináljunk olyat, amelyben benne van az unalom lehetősége. Sokkal könnyebb csak leülni, és megnézni egy sorozatot, mint elővenni egy könyvet, és olvasni. Természetesen ebben közre játszik az is, ha nem élünk egyedül, hogy a másik fél majd hogyan reagál az olvasási tevékenységünkre, pláne ha ő kifejezetten nem szeret olvasni.

Az olvasás segítségével fejleszthető a tudásunk, személyiségünk ehhez pedig sok könyvet olvasunk majd, számos témában. Az első könyvek lesznek egy-egy témában azok, amelyeket a legtöbb új információt fogják adni, aztán így haladunk majd egyre mélyebbre a könyvek során.

Sokszor érdemes olyan témákban is olvasni, amelyek ugyan távol állnak tőlünk, de a mindennapjaink részei. Így például a pénzügyeink kezelése, a kapcsolatok ápolása vagy a kikapcsolódást elősegítő technikák, amelyek olyan nézőpontot és betekintést nyújtanak, amelyekkel tovább fejlődhetünk.

Fontos tehát tudnunk azt, miért olvasunk, mi az oka annak, mit szeretnénk általa elérni. Számos esetben azért kezdünk el olvasni, mert életünkben falak emelkedtek elénk, amelyeket nem megkerülni, hanem átugrani szeretnénk. Ezt okozhatják személyes problémák, üzleti helyzetek, de ugyan úgy lehetséges az is, hogy egy megoldást keresünk arra, amellyel a legtöbbet küzdünk mindennapjaink során.

Felmerülhet persze az a kérdés is bennünk, hogy csak a könyvolvasása az, amely a további tudás begyűjtésében segíthetnek nekünk?

Véleményem szerint a könyvek azok, amelyek leginkább formálják az olvasási szokásainkat. Természetesen az interneten is találhatunk nagyon érdekes cikkeket, így azokból is van lehetőségünk némi tudást magunkra szedni, de a könyvek pont abban jók, hogy azt egységesebben és jóval körüljártabban tárják elénk, mint a rövid olvasásra szánt cikkek.

Ha már kialakult az olvasási szokásunk (erről itt írok majd többet), akkor a következő lépés lesz csak az, hogy fejlesszünk is azon. Természetesen nagyon izgalmas téma például a gyorsolvasás technikája, amely később fontos is lesz bizonyos értelemben, de sokkal fontosabb elsőként maga a szokás kialakítás, mint bármi más.

Mi a helyzet a hangoskönyvekkel?

Én magam ugyan jobban szeretek olvasni, de a hangos könyv is egy jó megoldás lehet akkor, ha például sokat vezetünk, vagy olyan tevékenységeket csinálunk, amely során nem a gondolatainkat használjuk főként, hanem inkább valamely automatikus tevékenységek által vagyunk vezéreltek.

Ahhoz tehát, hogy tovább tudjunk fejlődni, nagyon fontos lenne az, hogy minden nap olvassunk. Ha nem tudjuk hogyan kezdjünk ennek neki, milyen trükkök segíthetnek ebben kialakításában, akkor abban itt próbáltam segítséget nyújtani.

Submit a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 2 =