Hogyan szokjak le végleg a dohányzásról

In Célok, Kihívás, Szokásaink
Görgess lejjebb

Egy rossz szokásunkkal felhagyni legalább olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint egy új szokást kialakítani. Általában ezek a folyamatok a fejünkben olyan mélyen gyökereznek, hogy teljesen tudat alatt játszódik le. Olyan összeköttetések alakultak ki az agyunkban, amelyekről vagy nem is tudunk, vagy ha tudunk is róla, akkor sem tudjuk azt kontrollálni, legalábbis ezt gondolhatjuk. 

Picit mögé nézve a fejünkben lezajló folyamatnak, kutatva az okokat miért gyújt rá, aki rágyújt, vélhetően jó pár olyan kapcsolatra lelnénk, amelyet mi magunk alakítottunk ki. Ilyen lehet az unalom, a stressz és még sok olyan összetevő, ami beindítja ezt a folyamatot. Sokan vannak persze azok is, akik azt mondják, hogy nekik ez megfelel így, azért dohányoznak mert élvezik, vagy azért mert valamilyen más ok miatt szükségük van arra. De vajon ha lenne lehetőségük visszamenni az időben, arra a pontra, amikor először rágyújtottak, mennyien mondanának ott nemet?  

Szokásaink mögött egy 4 lépésből álló láthatatlan folyamat zajlik le, amely kiváltója egy jel. Ez a jel az, amely egyértelmű számunkra, amely kétségek nélkül beindítja a teljes folyamatot. Nézzük például az alábbi képet.

Felteszem a kérdést. Ha Te dohányzol, és éppen nem most nyomtad el a cigarettát, nem érzed a késztetést hogy rágyújtsál? Vélhetően de, hiszen az agyban már mély összeköttetés alakult ki a dohány, a füst vagy a cigarettához kapcsolt egyéb cselekvés illetve kép köré, így elég egy pillanat, amelyről nincsen tudatunk, és máris beindul a sóvárgás a cigaretta után.

Ugyan meglehetősen eltérő dohányzási szokások léteznek, van aki csak néhány szálra gyújt rá, de van aki több dobozzal is elszív egy nap során, ám mindenki számára van lehetőség, hogy egy egészségesebb életet válasszon. Egy pillanatra ne higgyük azt, hogy létezik olyan része az életnek, ahol egy-egy cigaretta elszívása egészséges, mert nem. Igen is bárki képes arra, hogy letegye a cigarettát, amihez nem kell motiváció, csak elhatározás.

Ha mindezek ellenére is azt gondolod, ez Neked nem megy, akkor itt a remek alkalom hogy elolvassad a következő könyvet, melynek címe, Allen Carr – Végre nem dohányzom. A könyvért köszönet Kövesdi Árpádnak, aki jelen példányt fordította. 

Nincs is hátra más, mint előre, sok sikert kívánok hozzá 🙂

Submit a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

15 − kettő =