Hitünk és én képünk

In Szokásaink
Görgess lejjebb

Mielőtt céljaink eléréséről, új szokások kialakításáról vagy a régi rossz szokásaink megszüntetéséről kezdenék el írni, véleményem szerint előbb rendkívül fontos két olyan témát áttekinteni, amely alapjai szokásainknak, sikereinknek. Be kell valljam, korábban én magam is rögtön fejest ugrottam a változásba, a kijelölt cél felé tartottam hajómat, folyamatosan az az lebegett előttem, mit akarok elérni. Aztán ahogy teltek-múltak a napok és hetek, a motivációm idővel egyre csökkent, míg egy szép napon arra lettem figyelmes, hogy már nem teszem meg azokat a lépéseket, melyeket korábban megtettem, nem állok ki azokért a célokért, mert egyszerűbb a hallgatás, egyszerűbb akár némán csak tudomásul venni helyzeteket. Ekkor kezdtem el még inkább azt kutatni, vajon hol rontom el, miért nem sikerül elérnem a célokat, melyeket kitűztem magam elé? Türelmetlen voltam, és most már tudom, rossz irányból futottam neki a céljaimnak.

Amióta az eszemet tudom, mindig valamit tanulni akartam, valami új dolgot megismerni, ezt hívom ma úgy, hogy a változásra való törekvésem. Később aztán úgy gondoltam, hogy ha szokásaimat tudatosítom, ha odafigyelek rájuk, akkor azzal eredményt tudok elérni, a rendszertelen életemben a rendszer hozhat eredményt. Ezeknek persze voltak nagyon jó hatásaik, hiszen a szociális háló nem része az életemnek, nem pörgetem a facebook üzenőfalat, hogy órákat töltsek el különböző értelmetlen cikkek olvasásával, nem nézegetem a mások által megosztott, de önmagukat a legjobb színben feltüntetett képeket. Ugye mennyi időnk is van, ha kicsit odafigyelünk rá? Mostantól, aki hasonló értelmes tevékenységekkel tölti el az idejét, ne mondja nekem vagy magának azt, hogy nincsen ideje a változásra, mert igen is ott van az, csak meg kell találni.

De térjünk is vissza arra, hogy ha nem a szokások oldaláról kell nekifutni a változásnak, akkor hol érdemes elkezdeni? A válasz a változás egy fő gyökere, a hajónk lapátja, amit úgy hívnak, én kép (identitás). Igen tudom, lehet nem erre számítottál, sokkal inkább vártál volna valami olyan kapaszkodót, amivel azonnal neki is kezdhetsz az új életednek, viszont biztosan állíthatom, hamarosan kiderül miért is fontos ez az aprócska szó.

Sok ember számára az a legnagyobb probléma, mikor el akarnak érni egy célt, hogy nem hiszik el azt, hogy az a típusú emberek lennének, akik elérik a céljukat. Félnek az első akadálytól, ami útjukba kerül, félnek attól, hogy kicsúszik a kezük közül az irányítás, és képtelenek tenni önmagukért, egyedül érzik magukat az ismeretlenben. Negatív önképük van és ez a negatívitás állítja meg végül őket a cél elérésében. A jó hírem az, hogy ezen lehet változtatni, és ez menni is fog, nem kell hozzá semmilyen különleges képesség, csak fel kell építeni pár dolgot magunkban.

Induljunk is neki az útnak, nézzük meg azt, hogyan kezdhetünk neki annak az utazásnak, ami Rád vár.

Kezdjük a nulladik lépésnél. Gondoljad végig, hogy mi a célod, hova szeretnél eljutni, majd tedd fel magadban azt a kérdést, hogy milyen lehet az a típusú ember, aki elér egy ilyen célt? Mi kell ahhoz, hogy elérd ezt a célt, milyen emberi tulajdonságra van szükség?

Például ha állandóan megmondja Neked valaki azt, hogy mit kell csinálnod és Te félsz ellene fellépni, félsz a konfliktustól, a veszekedéstől, akkor vélhetően egy olyan személyként képzeljed el magadat, aki bátor, ki mer állni önmagáért, ki mer állni azokért a célokért, amelyek számára fontosak.

Röviden, tudnod kell azt, hogy kivé akarsz válni. Szentelj erre időt, hiszen ez elengedhetetlen minden további lépéshez. Ha ezzel megvagy, akkor a következő napokban, hetekben, mikor akadályba ütközöl a célod elérése során, ha nehéz helyzetben vagy, mikor a racionális érvek oly keveset érnek, egyedül érzed magad vagy kevésnek a változáshoz, képzeld el a helyzetet annak a típusú személynek a helyében, akivé Te szeretnél válni. Vajon ő hogyan reagálna az adott helyzetre? Mit tenne most? Belemenne egy adott helyzetbe, hogy elkerüljön egy konfliktust mással, önmagával,  avagy kiállna magáért és a céljaiért, mert hisz az álmaiban? Nem az a cél, hogy azonnal mindent felforgassunk, sokkal inkább az, hogy tegyünk magunkért, igyekezzünk az adott helyzetet egy másik „szemüvegen” keresztül is megvizsgálni.

Vegyünk egy másik, egyszerű példát. Fogyni szeretnél és mikor sétálsz az utcán, megérzed a finoman szálló péksütemény illatát. A szokásaid és eddigi életed alapján megjelent a jel az agyadban, szinte látod a jutalmat is, amely egy ízletes péksütemény elfogyasztása. Most szintén képzeld el magadat annak a személynek a helyébe, akivé Te szeretnél válni, jelen esetben egyegészséges életmódót folytató személyként? Mit tenne ez a típusú személy ebben a helyzetben? Az egészséges éned bemenne most a pékségbe, vagy inkább továbbsétálna?

Képzeljük tehát magunkat abba a történetbe bele, amely történet azé, amilyen típusú emberre szeretnénk válni, higgyünk benne, majd végül megtörténik a mágia és azzá a típusú emberré válunk idővel, akivé szerettünk volna válni. Igen, azt is tudom, és ezt már most elárulom, ehhez kitartásra, türelemre és időre lesz szükség, de itt kezdődik minden, ez a változás hosszú és néha rögös útjának első lépcsőfoka.

Submit a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkilenc − 4 =