Amikor az edzők számára a folyamatos fejlődés a cél

In Gondolkodásmód, Szokásaink
Görgess lejjebb

Korábban írtam arról, mennyire fontos a folyamatos fejlődés, ha eredményt szeretnénk elérni életünk meghatározó területein, és hasonlóan ezt tudom kiemelni annak fontossága kapcsán is, mikor a cél helyett a rendszerre szegezzük a figyelmünket. A következőkben két olyan példát is gondoltam hozni ennek kapcsán, amely reményeim szerint még jobban megvilágítja a folyamatos fejlődés jelentőségét, így meg tud erősíteni abban a hitben, hogy érdemes ezt beépíteni a mindennapi életbe is.

Az első példám egy olyan történet, amely nagy visszhangot váltott ki az angol kerékpározás történelmében. Egészen pontosan minden 2003-ban kezdődött, amikor az angol kerékpározás első emberévé nevezték ki Dave Brailsfordot. Hogy szemléltetni tudjam egy kicsit az akkori viszonyokat az angol kerékpározás kapcsán, az utolsó éremig amelyet angol kerékpározók szereztek, egészen 1908-ig kell visszamenni. Onnantól kezdve meglehetősen sötét időszak következett az angol kerékpározás történelmében, olyan szintig csúszva abban vissza, hogy a nagyobb sportszergyártók kerülték a kerékpárjaik értékesítését az angol kerékpározóknak mivel úgy vélték, ez csökkentené az eladásokat. Brailsford Angliában végzett sport tudomány és pszichológia szakon, majd 1997-től vált az angol kerékpár szövetség tanácsadójává.

Brailsford tanulmányainak is köszönhetően különösen nagy figyelmet fordított a folyamatos fejlődésre, amely azt eredményezte, hogy a sportban is elkezdte alkalmazni az apró győzelmek startégiáját. Ennek eredményeként a teljes folyamatot szétszedte, és beazonosította azokat a részeket, amelyek nagyban befolyásolhatták az eredményt, amelyet az itt található cikk foglalt össze részletesebben.

Röviden az elért változásokról

A csapat átszabta a kerékpárt, kényelmesebbé tette az ülést, odafigyelt az alvás minőségére és az izmok hőmérsékletére, kielemezték különböző szenzorok segítségével az edzéseket, de hasonló részletességgel figyelték meg a különböző masszázs gélek hatását is, kiválasztva azok közül a legtökéletesebbet.

Ez azonban még nem lett volna elegendő, Brailsford szerint a végső eredményben hatalmas jelentősége volt annak is, hogy a szemlélet fertőző lett, a benne dolgozók magukévá tették a személetet és folyamatosan kutatták hol tudnának valamit fejleszteni, hogyan tudnának valamit jobban csinálni, amelyet aztán megosztottak másokkal is. Fontos, hogy mindenki részese legyen ennek és a kölcsönös elszámolási „kötelezettség” erősítse meg azt.

És ami nem maradhatott el, az eredmények

A 2008-as, a 2012-es londoni és 2016-is rioi olimpiákon összesen 24 aranyat szereztek, megannyi olimpiai és világrekordot megjavítva azokon, a Tour de France történelmében először 2012-ben megnyerték azt, majd a rákövetkező 6 versenyből 5 esetében szintén ők győzedelmeskedtek.

Hasonló törekvés az NFL-ben

Thomas Dimitroff az Atlanta Falcon igazgatója nagy megszállottja a kerékpározásnak, talán ez is közre játszott abban, hogy Brailsford eredményeinek hatására hasonló törekvéseket kíséreljen megvalósítani egy másik sportágban, az amerikai footballban. Dimitrof 2008-tól dolgozik az Atlanta csaptánál, majd 2015-től kezdett el a témával mélyebben foglalkozni. Hogy közelebbről is figyelemmel követhesse a példát, két nyarat is eltöltött Brailsforddal, így az ott tapasztalt példákból próbált meg párat átültetni egy teljesen más sportágba. Ilyen volt például az, hogy az étkezést sokkal komolyabban vették azáltal is, hogy oktatták a játékosokat arról, amit esznek mennyivel képes hozzájárulni eredményeikhez.

Törekvései gyorsan hatással lettek az eredményekre is, hiszen 2016-ban Super Bowl-t játszhatott csapatával, ahol hosszabbításban, de alul maradtak a Patriots-szal szemben. Hogy ez az eredmény csak egy kiemelkdő szezon lett volna, vagy valami nagyobbnak a kezdete, azt egyelőre még a jövő tartogatja számunkra. Az viszont már ezek alapján is észrevehető, hogy nincsen könnyű munka, nincsen biztos tipp ami mindenhol működik. Ahogyan szokásaink kialakításánál, úgy a folyamatos fejlődés esetén is igaz, eleinte próválkozások és bukások várnak ránk, amelyekből további próbálkozások majd egy tanulási folyamat kezdődik meg.

Amit megtanulhatunk a fentiekből

Mikor Brailsford és csapata mikor először állt rajthoz a Tour de France-on, annak eredménye elmaradt a várakozásoktól. Ennek tanulsága az volt, hogy meglehetősen kemény munkával próbáltak fókuszálni mindenre, így végül nem látták a fától az erdőt. Rájöttek, először azzal érdemes kezdeni, hogy meghatározzák a főbb területeket és sikerességi tényezőket majd megbizonyosodnak róla, hogy azok a helyükön vannak majd azokra kezdenek el fókuszálni, azt kezdik el folyamatosan fejleszteni.

Tekinthetünk erre akár úgy is, mint amit Vilfredo Pareto fedezett fel az 1800-as évek végén a kertjében, miközben azt kísérte figyelemmel, hogyan történhet meg az, hogy a termés jelentős részét csak kis számú borsó hozza számára. Végül ezen a vonalon haladva folytatta tanulmányait, majd állapította meg a 80/20 szabályát.

Hasonlóan érdekes az a tény is – a Pareto elv vonalán haladva -, amelyet az Amazon kutatása során fedeztek fel, miszerint a közel 16.000 fajta fa közül a terület megközelítőleg felét mindösszesen 227 féle fa „birtokolja”.

Hogyan lehetséges ez a kisebb csoda?

Ha a két különböző fajta fa növekedését egymás mellett követnénk figyelemmel a kezdetektől kezdve, akkor azt vennénk észre, hogy az egyik egy árnyalatnyival gyorsabban növekszik minden egyes nap. Ennek a folyamatos, apró kis plusznak köszönhetően idővel a napsugarak nagyobb részét tudja megkaparintani, az eső nagyobb arányban itatja őt, míg végezetül idővel, ahogy a fénynek és több csapadéknak köszönhetően magasabbra nő, képes magjait nagyobb távolságban elszórni. Végeredményként ezzel az apró győzelemmel idővel az erdő felét is magáénak tudhatja majd.

Visszatérve Brailsford esetére, a végeredmény legnagyobb részét jelen esetben is a főbb tevékenységek és folyamatok hozták meg számára, elengedve a perifériát képviselő többi, számosságában jelentős részletet, így azokra fókuszálva vált képesség az apró győzelmek hatására óriási eredmények elérésére.

A fentiek hatására mi is elgondolkodhatunk azon, melyek azok a területek életünkben, ahol ezt a szemléletet minden nap magunkkal hordozva az apró kis győzelmek hatására jelentős eredményt érhetünk el a jövőben, kiemelve annak fontosságát, hogy a cél csak az irányzékot adja meg, a fókusznak a mindennapi fejlődésen kell lennie. Ha csak kicsit csinálunk valamit jobban úgy, hogy az kényelmesebb vagy jobb legyen másoknak, akkor idővel egyre többen kezdik majd használni az általunk létrehozott terméket vagy szolgáltatást, és ha ez így van, akkor idővel a nagyobb bevételből több jut majd innovációra és fejlesztésre, így az olló tovább nyílhat. Feltéve természetesen azt, hogy fókuszunk középpontjában még mindig a folyamatos fejlődés és az apró kis győzelmek vannak.

Submit a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × egy =